Een visum China aanvragen is noodzakelijk wanneer je het land wilt bezoeken. De aanvraag van het visum is een mooie kennismaking met de Chinese cultuur en bureaucratie. De Chinese overheid is gekenmerkt door bureaucratische processen en omslachtige procedures. In dit artikel beschrijven we de visum China aanvraag en de mogelijkheden als reiziger, ofwel het toeristenvisum. China kent diverse soorten visa aanvragen die elk hun eigen procedure kennen.

Wanneer je voor een aantal dagen in China wilt blijven is er een speciale regeling. In diverse grote steden, zoals Beijing en Shanghai, kan er zonder visum een bezoek worden gebracht. Dit is het zogenoemde doorreisvisum, welke je toegang geeft tot China voor 24 uur of meer. De duur van het verblijf is afhankelijk van de stad. Later in het artikel gaan we in op deze mogelijkheid.

Visum China uitzonderingen

Om misverstanden te voorkomen geven we graag aan dat het visum alleen noodzakelijk is voor China. Breng je een bezoek aan Hong Kong, Macau of Taiwan? In dat geval heb je geen visum nodig voor je reis. Bij aankomst dien je een paspoort te presenteren die minstens 6 maanden geldig is, waarna je een stempel ontvangt in je paspoort. Het toeristenvisum in deze landen bedraagt respectievelijk 90 dagen.

Benodigde documenten

De toenemende vraag voor een visum China heeft ervoor gezorgd dat het visum niet meer bij de Ambassade van China wordt vergeven. Tegenwoordig is er een China Visa Application Center in Den Haag, waar men terecht kan voor een visum. Bij een aanvraag zijn een aantal documenten nodig, deze bestaan uit:

  • Een Nederlands paspoort dat ten minste zes maanden geldig is na de datum van aanvraag, of een paspoort met een Nederlandse verblijfsvergunning.
  • Het visumformulier moet volledig worden ingevuld. Deze dient te worden ingeleverd met een recente paspoortfoto van 48 bij 33 millimeter.
  • Een vliegticket van en naar China. Dit kan je aantonen door bijvoorbeeld een kopie van je e-ticket te maken. De terugvlucht hoeft niet noodzakelijk Nederland te zijn, maar mag ook naar een ander land.
  • Tevens die je de hotelreserveringen die je hebt gemaakt (via het internet) aan te tonen. Zorg ervoor dat het telefoonnummer en adres van het hotel ook zijn vermeld. Deze dienen overeen te komen met sectie 2.5 uit het visumformulier. Het is niet verplicht om uiteindelijk voor dit hotel te kiezen, zo kan je deze eventueel ook weer annuleren.
  • Een reisschema van je reis door China. Dit schema dient van dag tot dag te worden ingevuld. Bekijk een reisschema voorbeeld voor de visum China aanvraag.
  • Wanneer de reiziger geen vaste baan heeft, dan moet er bewijs worden geleverd dat de persoon zichzelf kan onderhouden tijdens de reis. Hiervoor is een bankafschrift met een minimaal saldo van 500 euro voldoende.

Visum China aanvragen

Wanneer de bovenstaande documenten volledig zijn ingevuld dan kan je de visum aanvraag doen. Dit kan bij het Visa Application Center. Dit bevindt zich op de zesde verdieping van het Ortel Mobile-gebouw aan de Rijksweg 60 te Den Haag. Dit is een gunstige ligging aangezien het op loopafstand is van station Den Haag Holland Spoor. Daarnaast is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Voor een bezoek aan het centrum dien je van tevoren een afspraak te maken.

Een visum aanvraag kan ook per prost worden verstuurd. In dat geval kan je de volgende instructies volgen. Bij de applicatie documenten 1, 2 en 3 kun je respectievelijk het reisschema, de hotelreservering en een kopie van de vlucht toevoegen.

Het kost vier werkdagen om je gegevens te verwerken wanneer je zelf langsgaat. Mocht je de formulieren per post versturen dan kost het ongeveer 10 werkdagen. Na de uitgifte van het visum heb je 90 dagen om China binnen te komen. Vraag het visum daarom pas 3 maanden voordat je gaat reizen aan. De kosten en het visum dat je ontvangt zijn afhankelijk van de formulieren die je hebt ingevuld.

Een visumbureau inschakelen

Mocht je zelf geen tijd hebben om de formulieren uit te werken en het visa centrum te bezoeken, kan een externe partij uitkomst bieden. Er zijn tientallen bureaus die visa aanvragen voor toeristen die naar China willen. Deze bedrijven vragen bovenop de kostprijs van het visum een vergoeding. Dit kan uitkomst bieden wanneer je geen tijd hebt, of in het geval dat je een ietwat gecompliceerde aanvraag wilt doen. Vaak worden de speciale visa sneller vergeven aan een bureau dan een individuele toerist.

Visum vrij China
Diverse steden zijn voor een korte periode visum vrij te bezoeken, waaronder Shanghai.

Visum vrij in China verblijven

Zoals we eerder aangaven in het artikel is het mogelijk om zonder visum in China te verblijven. Dit kan in het geval van een aantal situaties. Ben je bijvoorbeeld op doorreis, dan kan je gebruik maken van een visum vrij verblijf. Mocht je vanuit Nederland naar Japan vliegen met een tussenstop in China, mag je maximaal 24 uur in de stad van de tussenstop verblijven. Bij een geselecteerd aantal steden is dit zelfs 72 uur, dit geldt voor: Beijing, Chengdu, Chongqing, Dalian, Guangzhou, Guilin, Shenyang, Xiamen, Xi’an, Hangzhou, Harbin, Kunming, Nanjing, Tianjin en Wuhan.

Bij deze regeling krijg je een speciale stempel in je paspoort. Op de grotere luchthavens, zoals Beijing en Shanghai, is er een specifieke “72 Hour Visa-Free Transit”-balie waar je terecht kan. Bij de kleinere vliegvelden dien je vaker naar een speciale balie of kantoor te gaan om aan te geven dat je op doorreis bent. Het tonen van een vlucht die China verlaat binnen de tijdsperiode is daarvoor voldoende.

Nieuwe visum vrij regeling

Sinds zaterdag 30 januari 2016 kunnen buitenlandse trans-it toeristen bij aankomst op een van de selecte luchthavens een visum ontvangen voor een verblijf van 6 dagen (gelijk aan 144 uur). Het gaat hier om Shanghai Pudong, Hongqiao, Hangzhou Xiaoshan en Nanjing Lukou. Dit visum stelt je als toerist in staat om te reizen binnen de zogeheten Yangtze rivier Delta. Dit is de grootste rivier in China, waar een aanzienlijk deel van de Chinese industrie is geconcentreerd.

Er zijn geen verdere kosten verbonden aan een visumvrij verblijf. Echter zijn er wel een aantal voorwaarden. Deze zijn in onderstaand overzicht samengebracht:

  • Het tonen van een vliegticket met een doorvlucht is verplicht.
  • De doorreis dient naar een derde land te zijn. Het is dus niet mogelijk om direct naar Nederland terug te vliegen. Wanneer je van Japan naar China vliegt en terug kom je dus niet in aanmerking. Zo dien je bijvoorbeeld van Nederland naar China te vliegen en vervolgens een derde land aan te doen.
  • Officieel zijn Hong Kong en Macau gezien als China, maar toch wordt voor deze regeling de bestemming als internationaal gezien. Zo kan je dus van Nederland naar China reizen, een tussenstop in Hong Kong nemen en daarna terugvliegen naar Nederland.
  • Het is niet toegestaan om tijdens een visumvrij verblijf in China de stad van je tussenstop te verlaten. In de praktijk zal het echter geen probleem vormen wanneer je vanuit Shanghai een bezoek brengt aan Suzhou of Hangzhou. De steden zijn te bereiken binnen een uur met de trein. Tijdens het kopen van treintickets wordt het visum niet gecontroleerd. Echter is het niet mogelijk om buiten de stad van bestemming een hotel te boeken. Mocht je vliegen op Guangzhou of Hangzhou dan is het wel toegestaan om tijdens het verblijf de provincie te verkennen.

Visum voor Shenzhen en Zhuhai

Een andere situatie waarbij het aanvragen van een visum niet noodzakelijk is, geldt wanneer je vliegt op Hong Kong of Macau en de grens oversteekt naar Shenzhen of Zhuhai. Bij het grenskantoor kan een speciaal visum worden aangevraagd voor 168元 (Chinese Yuan). Dit visum is in het geval van Shenzhen 5 dagen geldig en voor Zhuhai is dit 3 dagen.

Let wel op dat deze mogelijkheid alleen geldt wanneer men per land de grens oversteekt. Het is dus niet mogelijk om vanuit Hong Kong naar Shenzhen te vliegen zonder visum. Voor toeristen die verblijven in Hong Kong en Macau kan het fungeren als een uitstap naar China. Dit visum is alleen geldig in de stad zelf en het is niet toegestaan om de stad te verlaten. Tevens is het voor Hong Kong en Macau niet nodig om een visum te hebben.

Visum China aanvragen in buitenland

In principe is het noodzakelijk om een visum aan te vragen in eigen land. Voor sommige reizigers kan dit lastig zijn, omdat men binnen 90 dagen China dient te bezoeken. Wanneer je op doorreis bent door Azië bijvoorbeeld. In dat geval kan je in het desbetreffende land de Chinese ambassade bezoeken. Tevens kan je in Hong Kong en Macau terecht om een visum aan te vragen.

De aanvraag van het visum in een ander land heeft dezelfde vereisten. Echter is het mogelijk dat het visumformulier ietwat afwijkt. Belangrijk is wel dat je een bewijs hebt dat je China weer gaat verlaten, dit is per voorkeur een vliegticket.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2017.