Taipei (台北) is na het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 de hoofdstad van de Republiek China. Dat is de officiële naam van het land, maar in de volksmond wordt er gerefereerd naar Taiwan. De stad heeft bijna 3 miljoen inwoners en kent een rijke geschiedenis. Kolonisatie heeft ook hier een rol gespeeld. Zo bezetten de Spanjaarden en Nederlands delen van Taiwan in de 17e eeuw. Zij stimuleerde tevens de immigratie van Han Chinezen naar het eiland. Voor de Qing dynastie was het eiland en de stad Taipei namelijk nauwelijks ontwikkeld.

Handige tips

Alhoewel Taiwan officieel deel uitmaakt van China zijn er een aantal noemenswaardige verschillen. Doordat Taiwan zich wil afscheiden van China zullen deze verschillen alleen maar groter worden. Hier een klein overzicht:

  • In Taiwan wordt betaald met Taiwanees Dollars en niet met Chinese Yuan.
  • Bij aankomst krijg je (zonder aanvraag van een visum) een toeristenvisum van maar liefst 90 dagen.
  • Neem een abonnement op de metro wanneer je gaat reizen in Taipei, hier kan je een hoop mee besparen.

Bezienswaardigheden Taipei

Taipei heeft een hoop te bieden voor toeristen. De mix van oude gebouwen en gezellige markten laat een goede indruk achter bij bezoekers. In dit artikel geven we een aantal tips voor bezienswaardigheden Taipei. Daarnaast schrijven we ook op ons blog regelmatig over reistips in de stad.

Taipei 101
De Taipei101 toren: een imposante pagode structuur.

De Taipei101

Misschien wel het meest bekende landmark van de stad: de Tapei101. Deze toren is de hoogste van Taiwan en is een imposant beeld over de stad. Vanuit vrijwel iedere uithoek is de toren goed te zien. Het ontwerp is gebaseerd op de traditionele Chinese pagode. Het is meer dan de moeite waard om naar het observatie dek van het gebouw te gaan. Vanuit hier kijk je over de gehele stad en heb je een prachtig uitzicht.

Sun Yat-sen Memorial Hall

De Memorial Hall ligt in het midden in de stad en is bedoeld voor de ‘vader van de natie’. Het gebouw is in 1972 gebouwd en kent een massale stroom van toeristen. In de hal staat een groot beeld van Sun Yat-sen, welke door een hoop toeristen en lokale bevolking wordt bezocht. De Memorial Hall grenst tevens aan een groot plein, waar vaak optredens en evenementen zijn. Vanaf hier heb je tevens een prachtig uitzicht op de Taipei101 toren. Het is eenvoudig te bereiken met de metro, zo kan je uitstappen bij het Sun Yat-send Memorial Hall Station.

Mengjia Drakenbergtempel

De Mengjia Drakenbergtempel is een boeddhistische tempel welke midden in de stad ligt. In de volksmond wordt de tempel ook wel de Longshan-tempel genoemd. De tempel stamt uit 1738 en is gebouwd door mensen die afkomstig zijn uit Quangzhou. De Longshan tempel werd echter in 1867 verwoest en in hetzelfde jaar opnieuw herbouwd. Het is een grote en imposante tempel die het bezoek meer dan waard is.

Longshan tempel
Een tempel met een rijke historie: de Longshan tempel.

Ximending

Ximending is een wijk die te vergelijken is met Japanse wijken als Harajuku en Shibuya. Je vindt hier een mix van mode, subculturen, clubs en pubs. Het is een levendige wijk met hele aparte winkels, veel lichten en kleurrijke reclameborden. Het is een wijk welke niet toegankelijk is voor auto’s, waardoor je er heerlijk kan flaneren. Tevens is het eenvoudig te bereiken vanaf Ximen Station.

Vrijheidsplein Taipei

Het vrijheidsplein wordt ook wel de Chiang Kai Shek Memorial Hall genoemd. Dit plein bevat de nationale concertzaal en het nationale theater van Taiwan. Daarnaast fungeert het plein als historisch monument voor de afhankelijkheid van Taiwan. Het plein grenst aan een groot park, welke ook zeker het bezoek waard is.

Shilin nachtmarkt

De nachtmarkt in Shilin is de bekendste markt van Taipei. Tijdens de avonduren zijn er tientallen nachtmarkten in Taipei, waarvan Shilin het meest wordt bezocht. De markt bestaat uit een marktgebouw waar je vooral eten en restaurantjes vindt, gepaard met kraampjes die spullen en eten verkopen op straat. Door de enorme populariteit is het inmiddels uitgebreid met bioscopen, bars, videogames en karaoke bars.

Eten in Taipei

Taiwan kent een rijke eetcultuur, waar men vaak buiten de deur uit. Hier ken je dan ook streetfood en kleine restaurants die betaalbaar en overheerlijk zijn. De hygiëne is tevens goed, waardoor je niet snel ziek wordt in Taipei. Afhankelijk van je budget kan je overal genieten van geweldig eten. Probeer ook zeker de Bubble Tea. Dit is een lokale populaire drank van thee met melk en speciale pudding balletjes.

Vervoersmiddelen

Het openbaar vervoer in Taipei is goed geregeld. De metro kaart van de stad is overzichtelijk en de abonnementen en kaartjes zijn voordelig. Alle bezienswaardigheden liggen nabij een metrostation, waardoor een ander vervoersmiddel overbodig is. De taxi’s in de stad zijn tevens betaalbaar, waardoor dit een goed alternatief is. Kijkend naar het verkeer kan dit echter voor frustraties zorgen wanneer het druk is.

Uitstapjes vanuit Taipei

Taipei is de hoofdstad van Taiwan en heeft in die functie dan ook een goede infrastructuur. Je kan eenvoudig met een hogesnelheidstrein naar alle uithoeken van het land reizen. De meeste toeristen kiezen voor een rondreis Taiwan, aangezien je hierdoor alle facetten van het land kan beleven. Afhankelijk van je eigen voorkeur kan je reizen naar stranden, steden, historische monumenten en andere steden in Taiwan.