Studeren in China is onder Nederlanders en Belgen een steeds normalere zaak. De overheden van beide landen stimuleren studenten om naar China af te reizen. Dit gebeurd mede omdat er binnen de Westerse cultuur nog onvoldoende begrip is voor de Oosterse invloeden. Dit heeft niet zozeer te maken met onbegrip, maar meer een gebrek aan kennis. Hogescholen en universiteiten spelen hier handig op in door uitwisselingsprogramma’s aan te bieden aan studenten.

Studeren in China: waar kan ik terecht?

Het is op diverse manieren mogelijk om te studeren in China. Dit is afhankelijk van je huidige situatie en je motivatie om naar China te gaan. Studeren hoeft namelijk niet noodzakelijk een bachelor of master opleiding te zijn, maar kan ook een taalcursus zijn.

Uitwisselingsprogramma

Wanneer je al bezig bent met een opleiding kan je er voor kiezen om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma. Een groeiende groep hogescholen en universiteiten heeft een samenwerking met een partneruniversiteit in China. Tijdens een uitwisselingsprogramma verblijf je meestal een of twee semesters in China. Het is daarbij mogelijk om zelf een universiteit uit te kiezen waar je eigen school of universiteit aan verbonden is.

Bachelor of Master opleiding

Mocht je nog niet begonnen zijn aan een (vervolg) opleiding, kan je ervoor kiezen om dit aan een Chinese universiteit te doen. Er zijn een hoop gerenommeerde universiteiten in China die gelijk of beter zijn dan de Nederlandse universiteiten. Houdt er wel rekening mee dat het collegeld hoger ligt dan in Nederland. Echter kan je in aanmerking komen voor een scholarship, waardoor je geen collegeld hoeft te betalen.

Taalcursus Chinees

Een taalcursus Chinees kan je ook voltooien in China. Er is natuurlijk geen betere leerschool dan een taal leren in het land van herkomst. Tevens gaan deze cursussen vaak gepaard met een cultuurcursus. Studeren in China hoeft niet noodzakelijk aan een universiteit te zijn, maar kan dus ook bij andere centra. Een taalcursus Chinees is ook beschikbaar op diverse universiteiten in grotere Chinese steden.

Chinese studenten

Kosten studeren China

De kosten van het studeren in China zijn sterk afhankelijk van je eigen situatie. Bij een uitwisselingsprogramma kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een kamer op de campus, waardoor je een hoop geld kan besparen. Tevens zijn er voor Nederlandse studenten bepaalde regelingen. Je krijgt onder andere uitwonende studiebeurs en kan je OV kaart tijdelijk inruilen voor een OV vergoeding. Deze vergoeding krijg je om gebruik te maken van het openbaar vervoer in het land waar je naartoe gaat.

Kosten studeren in China is sterk afhankelijk van de stad. Steden zoals Beijing en Shanghai zijn aanzienlijk duurder dan kleinere steden. Houdt hier ook rekening mee tijdens het nemen van een beslissing.

Eten

Het is in China heel normaal om buiten de deur te eten. Hierdoor is er een gevarieerd aanbod van restaurants aanwezig. Vaak kan je voor een paar euro al prima uit eten gaan. Je hebt ook streetfood, waar je vlees, groenten en noedels kan eten. Studenten die uit Nederland komen koken daardoor weinig, en genieten van de echte Chinese keuken. Ontbijten buiten de deur is ook vrij normaal. Zo kan je bij diverse ontbijttentjes brood, rijst en Chinese pannekoeken verkrijgen. Op de campus van de universiteit zijn veelal kantines en restaurantjes te vinden waar je een maaltijd kan krijgen.

Chinese pasteitjes
Pasteitjes met vlees en soep afkomstig uit Shanghai.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in China is relatief goedkoop ten opzichte van Nederland. Voor studenten maakt het vaak niet uit of je een abonnement neemt of losse kaartjes gebruikt. We raden wel aan een pas aan te schaffen die gelijk is aan de OV chipkaart. Hierdoor kan je gemakkelijk in- en uitchecken. Houdt er rekening mee dat vrijwel iedere Chinese stad zijn eigen passensysteem hanteert.

Vliegticket

Wanneer je op tijd boekt kan je vaak gunstig vliegen naar China. Een retourticket is het best te boeken ongeveer 8 weken voor vertrek. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegen diverse airlines naar China, waaronder KLM, China Southern, China Airlines en Xiamen Airlines. Door de competitie zijn de prijzen de laatste jaren fors gedaald. De prijs van een retourticket schommelt rond de 500 en 800 euro.

Appartement of dorm

De kosten van een appartement zijn afhankelijk van de locatie en stad. Wanneer je samen met andere studenten gaat wonen liggen de kosten tussen de 250 en 600 euro per maand. In dat geval heb je een eigen slaapkamer, met een gedeelde keuken en woonkamer. Een dorm op de campus kan goedkoper, deze beginnen vaak vanaf 100 euro per maand. Houdt er in dat geval wel rekening mee dat je een kamer deelt met meerdere personen, afhankelijk van het soort dorm.

Visum

Een visum voor China verkrijgen is eenvoudig wanneer je gaat studeren. De betreffende universiteit helpt vaak met de aanvraag, waardoor het soepeler verloopt. Je dient echter wel het Visa centrum in Den Haag te bezoeken om de aanvraag te voltooien.

Universiteiten in China

In China zijn een groot aantal universiteiten waar je als Nederlandse student naartoe kan gaan. Waarschijnlijk wordt het aanbod ook nog eens beinvloed door de partners van je huidige school of universiteit. Hieronder presenteren we een lijst met de beste universiteiten van China, zodat je een beeld krijgt welke universiteiten een goede keuze zijn. Natuurlijk zijn universiteiten die niet op deze lijst staan niet noodzakelijk slecht, maar het is altijd verstandig goed onderzoek te doen naar de kwaliteit.

  • Tsinghua University (Beijing)
  • Peking University (Beijing)
  • Fudan University (Shanghai)
  • University of Science and Technology (Hefei)
  • Nanjing University (Nanjing)
  • Beijing Normal University (Beijing)
  • Zhejiang University (Hangzhou)
  • Wuhan University (Wuhan)
  • Sun Yat-Sen University (Guangzhou)

Wat kan ik studeren in China?

De studiekeuze is sterk afhankelijk van je wensen. De meeste Nederlandse studenten die studeren in China kiezen voor een divers vakkenpakket. Zo kan je de Chinese taal en cultuur vakken combineren met logistiek, economie of een andere richting. Steeds meer studenten gaan naar China met als hoofddoel Chinees te leren. Vaak zie je dat, bij een gevarieerd vakkenpakket, de Chinese taal te vergelijken is met een basiscursus. Wanneer je echt de taal wilt leren, kan je beter kiezen voor een cursus of uitwisselingsprogramma dat zich enkel focust op de taal en cultuur van China.

Chinese taal

Scholarships in China

Er zijn diverse scholarships waarmee je onder andere kan beginnen aan een Master studie in China. China kent een eigen organisatie welke deze vergeeft, het zogeheten China Scholarship Council. Daarnaast zijn er in Nederland ook een aantal beurzen waar je voor in aanmerking kan komen. Het is verstandig om dit bij je hogeschool of universiteit na te vragen. Het kan namelijk afhankelijk zijn van de regelingen die zijn getroffen met de overheid en Chinese instanties.