Shenzhen (深圳) is een miljoenenstad in de provincie Guangdong. De stad grenst direct aan Hong Kong en is een van de snelst groeiende steden van het land. Door de economische groei en de locatie van de stad is deze snel uitgegroeid tot een metropool Shenzhen was dan ook de eerste economische grootmacht van China. De stad staat bekend als het Silicon Valley van China. Dit komt doordat alle grote technologiebedrijven, waaronder Tencent en Alibaba, gevestigd zijn in de stad.

Shenzhen reistips

Shenzhen is een vrij nieuwe stad, waardoor er weinig tot geen oude tempels en gebouwen te vinden zijn. Echter zijn er rondom de stad een hoop oude dorpen te vinden. Hieronder vind je een aantal reistips voor toeristen die Shenzhen willen bezoeken.

Lychee Park

Het Lychee park is te vinden in het midden van de stad. Het bestaat uit paviljoens, tuinen en tempels. Het park fungeert als een rustplaats voor de lokale bevolking. Midden in de stad kan je hier heerlijk tot rust komen. Zoals in de meeste parken in China vind je hier veel oudere bewoners. Zij dansen, spelen spelletjes en flaneren door het park. Door het Lychee park te bezoeken krijg je zo tevens een impressie van het leven in Shenzhen en China.

Dapengcheng
Een van de ingangspoorten van het dorp Dapengcheng.

Dapengcheng

Dapengcheng is een dorp dat zich bevindt net buiten Shenzhen. Het dorp is ontstaan tijdens de Ming dynastie. Toentertijd was er veel piraterij door Japanse piraten. Vandaar dat het dorp is gebouwd als fort. Het is een leuk uitje vanaf Shenzhen, omdat je in aanraking komt met de oude Chinese cultuur en bouwstijl. Er zijn naast oude huizen ook twee taoïstische tempels te vinden. De restaurants serveren hier veel vis en andere zeedieren. De keuken van Dapengcheng proberen is zeker een aanrader.

Kingkey 100

De Kingkey 100 is het hoogste gebouw van Shenzhen. Vanuit hier kan je de gehele stad observeren. Volgens de toeristen is het een must om naar het observatie dek te gaan en het uitzicht tot je te nemen. De tickets voor het observatie dek zijn vaak ook via de website of via je hotel te boeken, waardoor je de lange wachtrij kunt omzeilen.

Chinees Madurodam

Alle Chinese bezienswaardigheden op kleine schaal, dat is de beste omschrijving van deze attractie. In het Splendid China Folk Village vind je alle tempels en gebouwen die bekend zijn in China. Vandaar dat het te vergelijken is met het Nederlandse Madurodam. Meer dan 100 Chinese gebouwen zijn te bewonderen in dit centrum.

Shenzhen Dafen

Kunst kopen en kijken in Dafen

Dafen is een wijk in Shenzhen die bekend staat om de kunst. Hier zijn honderden artiesten en kunstenaars dagelijks bezig met het schilderen en bedenken van kunst. Als toerist is dit een ideaal moment om een indrukwekkend schilderij aan te schaffen. De kunst die wordt gemaakt is van hoge kwaliteit en er zijn gevallen dat het een perfecte replica is. Daarnaast kan je ook zelf ideeën voorstellen aan de schilders, of een foto laten zien van een gewenst schilderij. Het is ook zeker de moeite waard om te flaneren door deze schilders wijk.

Dameisha Beach

Dameisha Beach is een strand nabij Shenzhen. Het strand is een mooie uitvalbasis als je de stad wilt ontvluchten. Er zijn lekkere restaurantjes en er hangt een relaxte sfeer. In de weekenden is het vaak enorm druk door alle inwoners die naar het strand trekken. Om de drukte te omzeilen kan je gaan lunchen bij het Sheraton hotel op het strand. Wanneer je hier gaat lunchen kan je gebruik maken van het privé strand van het hotel.

Zakenreis Shenzhen

Door de positie als technologie stad reizen veel zakenlieden af naar Shenzhen. Een zakenreis Shenzhen is aangenaam door de mix van werk en vrije tijd. Net buiten de stad bevinden zich de meeste fabrieken, waardoor je midden in de stad kan verblijven. Shenzhen kent heerlijke restaurants en eetgelegenheden die je tijdens een zakenreis kan proberen.

Vervoer in Shenzhen

Het openbaar vervoer is goed geregeld, zo kan je kiezen voor de metro of de bus. Daarnaast zijn de taxi’s in de stad betaalbaar, maar is er een kans dat je vast komt te zitten in de file. Wanneer je vanuit Shenzhen naar andere Chinese steden wilt kan je eenvoudig met de hogesnelheidstrein reizen.