Shanghai (上海) is de grootste stad van China. Vroeger was Shanghai nog een vissersdorpje, waar de visserij en textielindustrie centraal stond. Het Verdrag van Nanking, dat in 1842 met het Verenigd Koninkrijk werd gesloten, bracht daar verandering in. Door de economische impuls en internationale handel groeide Shanghai uit tot de grootste havenstad van het land. Dit is duidelijk voelbaar wanneer je Shanghai bezoekt. Het is een stad met uiterste en internationale allure.

De Bund

Een van de meest imposante plekken van de stad is de Bund. Dit is de strip die langs de hoofdrivier van de stad loopt. De Yangtze rivier is tevens de grootste rivier van China en stroomt tot ver in de binnenlanden door. De Bund bestaat uit neokoloniale gebouwen die door de Britten en Fransen zijn achtergelaten. Een Chinees gevoel geeft deze straat zeker niet. Echter, wanneer je naar de overkant kijkt, zie je het nieuwe China. Vanaf de waterkant kijk je pal op Pudong, het nieuwe zakelijke district.

Op de Bund kan je genieten van een kop koffie of een lekker glas wijn en bier op een van de terrassen. Vrijwel ieder gebouw aan de Bund heeft een rooftop bar waar je een drankje kan doen. De meest bekende en befaamde is Bar Rouge. De prijs van een drankje valt relatief mee en varieert tussen de 5 en 10 euro. Tegelijkertijd kan je wel genieten van een bijzonder uitzicht.

Bund rooftop bar
Uitzicht van een van de velen rooftop bars op de Bund.

Pudong: het zakelijke district

Waar vroeger nog koeien en varkens over het land liepen, staan er nu de grootste wolkenkrabbers van China: het Pudong district. De enorme economische groei van het land, met een focus op de grote steden, heeft het landschap van Shanghai compleet getransformeerd. Dit is direct voelbaar wanneer je door Pudong loopt. Immense wolkenkrabbers van prachtige architectuur en de grootste wereldwijde merken worden hier getoond. Wanneer je door dit deel van Shanghai loopt waan je jezelf in een futuristische stad. Een stad zoals je die in Europa nooit zou tegenkomen.

Wil je een van de wolkenkrabbers in om een paar mooie foto’s te schieten, of van het uitzicht te genieten? Er zijn meerdere observatie plekken op wolkenkrabbers. We raden aan om naar de skybar te gaan van de Bottle Opener. Hier kan je voor 5 euro een biertje drinken en geniet je van hetzelfde uitzicht als de (betaalde) observatie plekken. De bar bevindt zich op de 92e verdieping van de Bottle Opener.

Het oude centrum van Shanghai

Het oude centrum van Shanghai is tegenwoordig niet oud meer te noemen. Dit gedeelte van de stad is gerenoveerd, maar laat nog steeds zien hoe Shanghai eruit zag. Daarnaast vind je hier een oude tempel en theehuizen. Het is leuk om deze wijk te bezoeken om zo een indruk te krijgen van het oude China. Er zijn een hoop eettentjes waar je traditioneel Chinese gerechten kan proeven.

YuYuan Garden
Een impressie van de YuYuan Garden in Old Town.

YuYuan Garden

YuYuan Garden ligt nabij het oude centrum van Shanghai. Deze tuin is prachtig ingericht en al meer dan duizend jaar oud. De tuin ligt midden in het centrum en toch is het er kalm en stil. Wanneer je omhoog kijkt zie je in de verte de hoge wolkenkrabbers van Pudong staan. Een imposant en interessant beeld. De tuinen zijn voorzien van mooie wandelpaden en gebouwen.

French Concession: een wijk met Europese geschiedenis

De French Concession is een wijk midden in het hart van Shanghai. Daar waar vroeger de Fransen hun huizen en winkels hadden staan. De wijk is inmiddels getransformeerd, maar de oude gebouwen en sfeer blijft hangen. De smalle straatjes met de mooie oude bomen geven een Europees gevoel mee. Tevens is dit ook de plek waar de rijke Chinezen zich graag vertonen. Vandaar dat je hier een hoop luxe merken en dure auto’s voorbij kan zien komen. De French Concession staat ook bekend om zijn goede restaurants. Zo is er een ware mix van Aziatisch en Europees eten te vinden. Daarnaast zijn er een hoop (westerse) barretjes en wijnbars te vinden.

Jing’an Temple

Vlakbij de French Consession bevindt zich de Jing’an Temple. Terwijl de tempel vrij recent is gebouwd, is de oude Chinese stijl behouden gebleven. De tempel fungeert als klooster voor een grote groep monniken. De Jing’an Temple is de grootste tempel van Shanghai en met zijn gouden kleuren is het een mooie vertoning.

Jing'an tempel
Jing’an Temple, de grootste tempel van de stad.

Vervoer in Shanghai

De metro van Shanghai is modern en fijn om te gebruiken als vervoersmiddel. Tevens is het een economische beslissing om de metro te pakken, aangezien kaartjes en abonnementen voordelig zijn. Vaak is het zelfs zo dat je met de metro sneller bent dan met de taxi of auto. Door het uitgebreide metro netwerk is het verstandig om een applicatie te downloaden van de metro kaart. Hier kan je aangeven waar je naartoe wilt, waarna de route inclusief mogelijke overstappen wordt aangegeven.

Smart Shanghai applicatie

Een goed restaurant vinden kan eenvoudig via de applicatie of website SmartShanghai. Dit is een website opgericht voor en door expats, waar ideeën en recensies worden gedeeld. Met de applicatie kan je eenvoudig opzoek gaan naar restaurants, hotels en activiteiten. Tevens bevat de applicatie een handige functie waarmee je het adres in het Mandarijn aan de taxichauffeur kan laten zien. Hierdoor kom je probleemloos op je plek van bestemming aan.

Zhu Jia Jiao
Een dagje weg uit Shanghai? Zhu Jia Jao is dan een goede optie.

Dagjes weg vanuit Shanghai

Vanuit Shanghai kan je eenvoudig een dag of weekend naar een andere stad. Buiten Shanghai bevinden zich een hoop andere dorpen die nog in oude staat zijn, zoals Zhujiajiao. Dit is een pittoresk dorp met traditionele witte huizen. Het wordt ook wel het Venetië van China genoemd. Dit komt door de gondels die door de smalle kanalen van de stad varen.

Naast de dorpen die om Shanghai heen liggen kan je ook een bezoek brengen aan andere steden. Met de trein vanaf Hongqiao kan je binnen een paar uur in Hangzhou of Suzhou zijn. Deze steden hebben elk mooie tempels en een oud centrum. Hangzhou staat tevens bekend om het beroemde West Lake, waar tempels en pagodes een zijn met de natuur.