Wanneer je in China bent is het handig om met je smartphone bereikbaar te zijn. Het mobiele netwerk in de Chinese steden is extreem snel en goedkoop te gebruiken. Roamen met een Nederlands abonnement is natuurlijk economisch gezien geen goede optie. Er zijn een aantal grote providers waar je eenvoudig een simkaart kan aanschaffen in hun winkels. Hierdoor kan je blijven appen, internetten en Facetimen tegen een fatsoenlijke prijs.

Simkaart kopen China

Een simkaart kopen in China kan bij een winkel van een provider. Zo kan je een prepaid abonnement nemen nadat je een aantal formulieren hebt ingevuld. Met deze simkaart kan je maandelijks per sms een abonnement kiezen, van bijvoorbeeld 1 tot 10 GB. Het kaartje kost meestal tussen de 50 en 150 Yuan.

Vervolgens betaal je de kosten in die maand, waarna je weer een nieuwe keuze kan maken. Tegoed op? Dan kan je eenvoudig opladen in vrijwel iedere winkel, zoals de 7-Eleven. Je krijgt hier dan een bonnetje met een code. Deze code sms je naar de provider, waarna je account wordt opgeladen.

WiFi in hotels en restaurants

In Chinese steden bieden hotels, restaurants en in toenemende mate ook winkels een WiFi verbinding aan. Hierdoor kan je eenvoudig internetten, ook zonder een Chinese simkaart. Houdt er echter rekening mee dat publieke netwerken altijd onveilig zijn. Het is daarom veiliger om te internetten met een mobiele verbinding.

Geblokkeerde websites en applicaties

De Chinese overheid blokkeert sommige websites en applicaties. Vaak wordt gezegd dat dit komt door mogelijke kritiek op de Chinese overheid, maar het heeft ook te maken met protectionisme. Zo wil China graag onafhankelijk zijn en technologiebedrijven uit eigen land voorrang geven. Dit is dan ook de reden dat veel Chinezen WeChat gebruiken in plaats van WhatsApp of andere diensten.

VPN

Mocht je toch in China gebruik willen maken van websites zoals Google en Facebook, dan is dit heel eenvoudig. Je kan via de App store of diverse websites een VPN Client downloaden. Deze software geeft je een beveiligde internetverbinding vanuit een andere locatie, zoals bijvoorbeeld Nederland. Hierdoor kan je alle websites bekijken die je wilt en zelfs Uitzending Gemist kijken. Voor deze diensten betaal je vaak een eenmalig of maandelijks prijs.