Het kleine stadje Jiufen rust op een berg vlakbij Keelung, Taiwan. Het Taiwanese dorp werd bekend dankzij de grote hoeveelheid goud die in de berg te vinden was. Tijdens de Japanse bewind van 1896 tot 1945 werd er veel goud en kool gewonnen en verscheept naar Japan. Sinds de jaren zeventig is er geen goud meer te vinden en zijn de goudzoekers verdwenen. Wat overbleef? De goudzoekers zijn verruild voor kunstenaars, en de oude straatjes staan vol met gezellige eetkraampjes en theehuizen!

Straatje in Jiufen
Een van de vele straatjes van het dorp tijdens de avonduren.

De straatjes van Jiufen

Initieel waren er geen wegen in het dorp, maar was er rails waar het goud werd vervoerd van de mijn naar de haven. Hierdoor zie je dat in het oude gedeelte de wegen een stuk smaller zijn dan gewend. Daarnaast zijn er veel winkels, restaurants en theehuizen te vinden in Jiufen. In het hart van het dorp vind je old street, dit is een straat met een variatie aan lokaal eten en drinken. Parallel aan deze straat vind je meerdere gezellige straatjes met streetfood en souvenirs. De straten zijn voorzien van een grote hoeveelheid Chinese lampions, die de straten prachtig verlichten tijdens de avonduren.

Met haar oorsprong als goudzoekersdorp zijn er een breed scala aan tempels gebouwd in Jiufen. Zo is er de immense Qingyun tempel gebouwd, om te bidden voor de gezondheid van de mijnwerkers. De tempel ligt buiten Jiufen en is te voet te bereiken.

Heel veel streetfood!

Een van de belangrijkste elementen van een bezoek aan het dorp is eten. Je vindt hier namelijk veel streetfood uit diverse Aziatische landen. Een bekend Taiwanees gerecht dat wordt geserveerd zijn de taro balls. Dit zijn balletjes in diverse kleuren, gemaakt van rijst. Ze worden geserveerd in een zoetige soep van rode bonen, in zowel een warme als koude variant. Een andere lekkernij zijn gestoomde broodjes met diverse vullingen, zoals rode bonen of varkensvlees. In de straatjes van Jiufen ruik je dan ook een breed scala aan verleidelijke geuren. Het is dan ook geen verrassing dat de nationale lekkernij van Taiwan, de stinky tofu, ook van de partij is. Deze tofu is gefermenteerd en heeft daardoor een sterke geur, welke niet voor iedereen is weggelegd. Mocht je er niet tegen kunnen, dan kan je het beste snel langs het kraampje lopen!

Een bekend gerecht in Taiwan zijn de taro balls. Deze zijn gemaakt van rijst en hebben verschillende vrolijke kleuren.

Jiufen en Spirited Away

Mocht je bekend zijn met de films van Studio Ghibli, dan is Jiufen een must visit! Men beweert dat een deel van Spirit Away is geïnspireerd op karakteristieken van Jiufen. Zo is het theehuis A Mei een van de grote inspiratiebronnen voor het badhuis in Spirited Away. Andere kenmerken van de film, zoals bijvoorbeeld de poort aan het einde van de film, zijn ook terug te vinden in Jiufen. Miyazaki lijkt voor zijn film een hoop componenten te hebben geleend van Jiufen.

Jiufen dankt haar naam aan de inwoners van het dorp. Voordat er goud gevonden werd, woonde er slechts 9 gezinnen op de berg. Aangezien er weinig tot geen eten was, moesten de inwoners naar beneden afreizen om eten te halen. Ze haalde daar altijd 9 porties voor de 9 aanwezige gezinnen. In het Chinees betekent Jiufen dan ook negen porties!

straat in Jiufen
Een van de gezellige en drukke winkelstraatjes van het dorp

Hiken op de Keelung berg

Naast Jiufen vind je de Keelung berg met een hoogte van 588 meter. Deze berg is vanaf het dorp te voet te bereiken. De klim heeft verschillende uitzichtpunten en bestaat uit stenen trappen die naar boven leiden. Houdt rekening met het weer, aangezien het vaak bewolkt is in de buurt van Jiufen. Bij helder weer kan je zelfs de Taipei 101 toren zien, die meer dan 50 kilometer van het dorp vandaan ligt. Het uitzicht vanaf de Keelung berg is het mooist tijdens de zonsopgang of ondergang.

Lampions Jiufen
In de avond licht Jiufen op met haar honderden Chinese lampions.

Verblijf

Wij verbleven in Flip Flop Hostel Jiufen, welke op een strategische locatie in het dorp ligt. Dit is een vrij nieuw hostel, met een leuk oud karakter. Het huis heeft kenmerken van het huis van een mijnwerker, met oude stenen en afwerkingen. Daarnaast biedt het alle moderne gemakken die je verwacht van een hostel. De eigenaren spreken Engels en bieden tevens een (gratis) avond tour door het dorp. Hier vertellen zij over het ontstaan van Jiufen en het leven van de mijnwerkers. En last but not least: er wordt een heerlijk ontbijt geserveerd welke is inbegrepen in de prijs.

Dagtrip vanuit Taipei

Je kan het dorp ook bezoeken als dagtrip vanuit Taipei. Vanaf het centraal station van Taipei kan je een treinkaartje kopen richting Ruifang, waarna je de bus kan nemen richting Jiufen. De bus vertrekt vanaf het busstation van Ruifang, deze is op loopafstand vanaf het treinstation. De bus richting Jiufen duurt 15 minuten en kost TWD 15.