Hong Kong (香港) is een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China. Het bestaat uit maar liefst 236 eilanden en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Er wonen iets meer dan 7 miljoen mensen in Hong Kong. De naam van is afgeleid van de Kantonese taal, waar “Heung Koong” staat voor geurige haven. In de stad werd vroeger namelijk een hoop geurige wierook verhandeld, waar de naam hoogstwaarschijnlijk zijn origine vandaan heeft. Hong Kong is langere tijd een Britse kolonie geweest, nadat de Britse Oost-Indische Compagnie voor het eerst handel ging drijven in 1699. Na een lange periode van kolonisatie werd in 1997 Hong Kong overgedragen aan de Volksrepubliek China.

Handige tips

Alhoewel Hong Kong officieel bij China hoort zijn er een aantal verschillen. Hier een aantal handige weetjes voor je vakantie Hong Kong.

  • Wanneer je naar de stad vliegt heb je bijvoorbeeld geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum welke 90 dagen geldig is.
  • Hong Kong heeft geen Chinese Yuan als betaalmiddel maar de Hong Kong Dollar.
  • Wanneer je aankomt in Hong Kong kan je een Octopus-pas aanvragen. Dit is een handige pas die te gebruiken is in het openbaar vervoer, maar tegelijkertijd kan je deze ook op veel andere plekken gebruiken. Zo is de pas geldig in winkels, selecte restaurants en bij diverse verkoopautomaten.

Bezienswaardigheden Hong Kong

Al is Hong Kong vrij klein, voor toeristen is er een hoop te doen in de omgeving. In dit artikel gaan we in op de reismogelijkheden, bezienswaardigheden, reistips en meer. De lange geschiedenis van het gebied resulteert in een hoop tempels, cultuur en kunst. Door de bezetting van het Verenigd Koninkrijk vind je tevens een mix van Westerse en Chinese cultuur terug in Hong Kong.

Hong Kong Victoria Peak
Uitzicht vanaf Victoria Peak.

Victoria Peak

Deze befaamde plek bevindt zich boven op de heuvel die grenst aan het centrum van Hong Kong. Vanuit Victoria Peak kijk je over de hele stad en heb je een geweldig uitzicht. De top is te bereiken door een tram te pakken die naar boven gaat. Tevens is het mogelijk om te voet te gaan, wat een indrukwekkende hike is. Zo loop je door de bossen langzaam omhoog richting de top. Mocht je tijd hebben om dit te doen, raden we dit ten zeerste aan. Op Victoria Peak komen ook bussen, deze zijn vanaf het stadscentrum te nemen. Hong Kong heeft vaak last van laaghangende bewolking of smog, waardoor het zicht wordt beperkt. Houdt hier rekening mee voordat je besluit de Victoria Peak te bestijgen.

Kowloon park

Het Kowloon park bevindt zich in het centrum van de stad. Het is een groot park met een uitgebreide wandelroute. Het is een mooi beeld, omdat je om deze tuinen een hoop hoge gebouwen ziet verschijnen. Tevens bevindt zich in het park een historisch museum over Hong Kong. Er zijn regelmatig exposities te bezoeken die gratis toegankelijk zijn. Hier gaat men onder meer in op de immense groei van de stad en hoe de overheid hiermee probeert om te gaan.

Klooster van de Tienduizend Boeddha’s

Dit klooster bevindt zich op een berg in de buurt van Pai Tau Tsuen. Het is een interessant klooster, omdat men te voet richting het klooster omhoog moet lopen. Wanneer je de trap oploopt kom je tuinduizend Boeddha’s tegen, welke bijna van levensecht formaat zijn. Je loopt in ongeveer 15 a 20 minuten naar het klooster toe. Het Klooster van de Tuinduizend Boeddha’s is geopend van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds.

De Man Mo tempel

De schilderachtige Man Mo tempel is een hulde aan de goden van literatuur en oorlog. Deze Man Mo tempel is het grootste van Hong Kong en werd gebouwd in 1847. De rust van de tempel gecombineerd met de heerlijke geuren van wierook vormen een prettig contrast met het financiële district, welke vlakbij ligt. De tempel ligt aan de Hollywood Road en is een historisch monument van de stad. Wanneer je in het financiële district bent is Man Mo een leuke tussenpauze om de drukte te ontsnappen.

Tian tan buddha
De reusachtige Tian Tan Boeddha op Lantau eiland.

Lantau eiland

Vanaf het centrum van Hong Kong kan je naar Lantau eiland door eerst een metro te nemen. De metro brengt je vervolgens naar een kabelbaan, waarna je met de kabelbaan naar het eiland gaat. Dit is een imposant beeld, aangezien de kabelbaan enorm lang en hoog is. Op het eiland aangekomen kan je diverse plekken bezoeken. De toeristische trekpleisters zijn de tempels en de grote Tian Tan Boeddha. Echter is op het eiland ook nog een hoop andere dingen te zien. Zo zijn er aan de andere kant diverse dorpjes te bezoeken, waar het echte Hong Kong nog zichtbaar is. Hier leeft men van de visserij en wordt nog op het land gewerkt.

De klokkentoren van Hong Kong

De klokkentoren is een historische toren die voorheen deel uitmaakte van het Kowloon station. De toren bevindt zich aan de andere kant van Victoria, het centrum van de stad. Met een pond kan je eenvoudig de overtocht maken. Vanuit de pond heb je tevens een prachtig uitzicht over Hong Kong. In 1977 is het station van Kowloon verplaatst en is alleen deze toren overgebleven. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op Victoria en het financiële district.

Vervoersmiddelen in de stad

Jezelf verplaatsten in Hong Kong is kinderlijk eenvoudig. De metro kent een speciaal abonnement voor toeristen en er zijn maar een aantal lijnen. Daarnaast kan je ook met de bus goed uit de voeten. Bussen rijden vrijwel naar elk uiteinde van de stad. Tevens rijden er genoeg taxi’s rond, maar zijn deze een stuk duurder dan andere delen van China.

Om door de stad te reizen en het Hong Kong te proeven kan je een oude tram nemen. De trams gaan kriskras door de stad en bieden een mooi uitzicht vanaf de verdieping op het dak. Wanneer je de stad goed wilt bekijken is het leuk om met deze tram door de stad te toeren.

Uitstapjes vanaf Hong Kong

Ga je op vakantie naar Hong Kong, dan kan je natuurlijk ook andere plekken bezoeken. Wanneer je per land de grens oversteekt met China kan je bijvoorbeeld een visum krijgen voor Shenzhen. Je mag dan 5 dagen in de stad verblijven. Dit is een leuk moment om ook kennis te maken met China en de verschillen te proeven tussen de steden. Macau, een oude Portugese kolonie, ligt pal naast Hong Kong. Per boot kan je binnen een aantal uur in de stad zijn. Macau wordt ook wel gezien als het Las Vegas van Azië, met tientallen grote casino’s en tegelijkertijd een oud koloniaal stadscentrum.