Hangzhou (杭州) is de hoofdstad van de provincie Zhejiang. De stad ligt op een afstand van 180 kilometer ten westen van Shanghai. Hangzhou heeft een bevolking van bijna 7 miljoen, waarvan er 4 miljoen in de stad zelf wonen. De stad behoort tevens tot een van de welvarendste steden van China, maar staat vooral beroemd om de omgeving. Hangzhou grenst namelijk aan het Westelijke Meer, wat fungeert als een gigantische trekpleister onder toeristen.

Geschiedenis Hangzhou

Hangzhou is een eeuwenoude stad, welke tijdens de Song dynastie de hoofdstad was van China. Vervolgens vond er aan het begin van de 12e eeuw een Mongoolse invasie plaats, wat een einde maakte aan de dynastie. Toentertijd had de stad al anderhalf miljoen inwoners, dat was meer dan ieder andere stad in Europa. Daarnaast was Hangzhou de plek waar het keizerlijk hof zetelde, en was het een centrum voor internationale handel.

De stad kent een historie van stadsbranden. Doordat het dichtbevolkt was en er veelal houten gebouwen waren, werd de stad lange tijd geteisterd door stadsbranden. Deze vonden vooral plaats in de 12e en 13e eeuw. De stadsbrand in 1237 zou ervoor hebben gezorgd dat er meer dan dertig duizend woningen verwoest waren.

Bezienswaardigheden Hangzhou

Door de rijke geschiedenis van Hangzhou is het een top bestemming voor toeristen. Het leuke aan de stad is het feit dat er ook een hoop Chinese toeristen op afkomen. Het Westelijke Meer is een waar fenomeen, en iedere Chinees wil dit meer graag zien. In dit artikel presenteren we een lijst met bezienswaardigheden Hangzhou. In hoofdlijnen zullen we langs de grootste bezienswaardigheden gaan. Verder gaan we op het blog in op andere dingen die je in de stad kan doen.

Hangzhou Westlake
Impressie van het West Lake, waar Hangzhou aan grenst. 

West Lake

Zoals eerder werd vermeld grenst de stad aan het prachtige en mystieke Westelijke meer. Dit meer kent een eeuwenoude geschiedenis van verhalen die werden doorgespeeld van generatie op generatie. Door de verandering van de seizoenen kan het hier mystiek zien doordat er mist op het meer opdoemt. Om het meer heen ligt onder andere Hangzhou, maar ook een aantal tempels en pagodes.

Doen: Fietsen langs het West Lake

Het Westelijk Meer is goed toegankelijk te voet. Je kan hier over de mooie wandelpaden flaneren, maar ook over de drukkere straten wandelen in Hangzhou. Verder is het aan te raden om met de fiets het meer rond te fietsen. Zo kan je eenvoudig binnen een dag rond het meer fietsen, er zijn voldoende fietsroutes en paden. Diverse hotels en verhuurbedrijven bieden fietsen aan tegen een lage prijs.

Lingyin tempel

De Lingyin tempel is de bekendste tempel van Hangzhou, en ook een van de grootste tempels van China. Dit complex bestaat uit tempels en een prachtig aangelegde tuin. De prachtige tempel is in 328 voor Christus opgericht en kent een interessante geschiedenis. Zo zijn er 18 paviljoenen, 72 hallen en waren er 1300 slaapruimtes, om zo 3000 monniken te kunnen huisvesten.

De tuinen bevatten diverse stambeelden welke op prachtige wijze zijn uitgesneden uit rotsen. Een wandeling door het park is zeker een te raden. Hier vind je ook pagodes die overblijfselen van bekende Boeddhisten bevatten. De stenen pagodes fungeren als grafsteen, maar sieren de tuin tegelijkertijd.

Hefang street Hangzhou
Een impressie van de hoofstraat Hefang in Hangzhou.

Hefang straat

De Hefang straat is een beroemde straat in Hangzhou. Hier vind je traditionele winkeltjes en souvenirs, maar ook lekker eetstalletjes. In Hefang kan je tevens een kijkje nemen naar de tientallen soorten insecten welke op stokjes worden aangeboden als snack. Wanneer je het durft kan je er vanzelfsprekend een paar proberen! In de straat vindt je tevens parkjes, pagodes en een aantal imponerende stambeelden.

Pagode van de zes harmonieën

Aan de rand van het Westelijke Meer vind je de Pagode van de zes harmonieën. Deze eeuwenoude pagode siert het meer en is van verre te zien. Mocht je rond het Westelijk Meer gaan fietsen of wandelen kom je gegarandeerd het aangezicht van de pagode tegen. Het is mogelijk om de pagode te beklimmen en een mooi uitzicht te krijgen van Hangzhou en de andere delen van het meer.

Hangzhou Songcheng

Aangezien Hangzhou tijdens de Song dynastie de hoofdstad was van China is er een heus park aangelegd. Dit themapark richt zich volledig op de historie van China en de Song dynastie. Mocht je langere tijd in Hangzhou verblijven is het leuk om dit park aan te doen. Er zijn een hoop kastelen te vinden, maar ook de ouderwetse krijgers en stadslieden. Daarnaast wordt er traditioneel eten aangeboden en zijn er shows die te bezoeken zijn.

Songcheng themapark
Het Songcheng themapark vlakbij Hangzhou.

Thee velden en museum

Rondom Hangzhou zijn een hoop thee plantages te vinden. Dit eeuwenoude Chinese ritueel kent een lange geschiedenis, welke is te vinden in het nationale thee museum. Hier leer je meer over de historie van de Chinese thee en de rituelen en tradities die erachter schuilgaan. Tevens kan je een traditionele theeceremonie bijwonen bij de plantages.

Leifeng pagode

Ook deze pagode bevindt zich aan het Westelijk Meer. De pagode is in het jaar 975 gebouwd, maar stortte in 1924 in. Uiteindelijk is de pagode pas in 2002 herbouwd. Sinds dat moment wordt de pagode drukbezocht door toeristen. Grappig aan de pagode is het feit dat er een roltrap naar de heuvel leidt, waar de pagode zich bevindt.

Vliegen naar Hangzhou

Vanaf Nederland is Hangzhou een gemakkelijke bestemming om aan te doen. De KLM vliegt sinds 2010 meerdere malen per week naar de stad vanaf Schiphol Airport. Daarnaast kan je vliegen met overstap. Doordat er steeds meer Chinese luchtvaartmaatschappijen op Schiphol vliegen kan je ook van hun diensten gebruik maken. Vaak zijn deze vluchten goedkoper dan de vluchten van KLM.