Guangzhou (广州) wordt ook wel Kanton genoemd. De internationale naam van de stad is Canton, waar het Nederlandse Kanton van is afgeleid. De stad ligt in de provincie Guangdong, in het zuiden van China. In de stad zelf wonen 14 miljoen mensen, maar in het aaneengegroeide gebied Kanton wonen bijna 50 miljoen mensen. Guangzhou is een van de belangrijke havensteden van China, wat mede heeft gezorgd voor de enorme economische groei.

Geschiedenis Guangzhou

Kanton is van oudsher al een van de belangrijkste Chinese havensteden. De Portugezen waren de eerste Europeanen die de stad bereikte, zij deden dit in 1514. Tot de 17e eeuw hadden de Portugezen een monopolie op de handel met China, totdat de Nederlanders arriveerden. In de periode van het Kantonsysteem (18e en 19e eeuw) was Kanton de enige stad waar buitenlanders handel mochten bedrijven met de Chinezen.

Bezienswaardigheden

Door de rijke geschiedenis en koloniale achtergrond heeft de stad een dynamisch beeld. Tijdens een bezoek aan Guangzhou kan je van al deze facetten proeven. In dit artikel bespreken we de bezienswaardigheden van de stad. Natuurlijk zijn er nog meer dingen te doen, welke we uitlichten op ons blog.

Zes Bodhibomentempel

De Zes Bodhibomentempel heet ook wel de Liu Rongtempel. Het is een zeer oude boeddhistische tempel die werd gebouwd in 537, tijdens de Liang dynastie. De tempel is meerdere malen verwoest door vuur en telkens weer opnieuw herbouwd. De pagode is 55 meter hoog en heeft 17 verdiepingen. De tempel vormt een rustige plek in het bruisende stadscentrum van Kanton.

Shamian eiland
Een impressie van het Shamian eiland in Guangzhou.

Shamian eiland

Het Shamian eiland ligt midden in de stad Guangzhou. Het gebied was vroeger verdeeld in twee concessies, van de Fransen en de Engelsen. Op het eiland vind je een hoop oude gebouwen van Westerse makelij. De koloniale indrukken zijn duidelijk aanwezig op dit eiland. De oude gebouwen, kerken en bomen maken het een interessante plek om te flaneren.

Canton Tower

De Canton Tower is het hoogste gebouw van China met een hoogte van 600 meter. Het gebouw zelf telt 450 meter en daarbovenop staat een antenne van 150 meter. Het is een imposante vertoning in het midden van de stad. De toren werd gebouwd ter ere van de Aziatische Spelen in 2010. Het observatie dek werd echter pas geopend in 2011. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een leuk feitje: de Canton Tower is ontworpen door het Nederlands architectenduo Mark Hemel en Barbara Kuit.

Kanton tower

Sacred Heart Cathedral

Door de koloniale geschiedenis zijn er een hoop Chinezen in deze regio Katholiek. Vandaar dat er ook kerken zijn te vinden in de Guangdong provincie. Een mooie en oude kathedraal is de Sacred Heaart Cathedral. Het is een merkwaardig beeld om tussen alle Chinese tekens en gebouwen een oude kerk te zien. Dit maakt een bezoek aan de kerk een leuke gewaarwording.