Geld speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven, zo ook in China. Het Chinees geld kent diverse bijnamen, maar de officiële naam is de Renminbi (人民币). Dit betekent letterlijk het “geld van het volk”. Het is de officiële munteenheid van de Chinees Volksrepubliek, wat betekent dat Hong Kong en Macau een andere valuta hanteren.

Chinees geld: Renminbi, Yuan of Kuai?

Wanneer je zelf gaat reizen door China, zal je merken dat er op andere manieren gerefereerd wordt naar de munteenheid. Zo wordt er vaak de term Yuan gebruikt (元), maar ook het immens populaire Kuai (快) hoor je vaak. Men gebruikt het karakter van Yuan, maar in spreektaal gebruikt men Kuai. In het buitenland wordt de afkorting CNY vaak gebruikt, wat staat voor de Chinese Yuan.

Geld gebruiken en pinnen

In China wordt nog steeds een groot deel van de transacties contant uitgevoerd. Dit betekent dat het handig is om altijd te zorgen voor voldoende contant geld. In de grotere steden is er vaak de mogelijkheid om met een creditcard te betalen in winkels en wat luxere restaurants.

Pinnen kan bij de meeste banken in China. Je zal echter merken dat het soms even zoeken is naar een bank die Maestro ondersteund, welke door meeste Nederlandse banken wordt gebruikt. De grotere banken zoals HSBC, ICBC en de Construction Bank of China ondersteunen Maestro, maar de vaak kleinere banken ondersteunen alleen MasterCard.

Wereldpas aanzetten

Bij de meeste Nederlandse banken dien je de ‘wereldpas’ functie in te schakelen. Normaal gesproken is je bankpas alleen te gebruiken binnen de Europese Unie. De wereldpas functie is eenvoudig in te schakelen via internetbankieren.

Virtueel geld en de WeChat Wallet

Naast het contante geld merkt China een snelle mate van digitalisering. Dit raakt ook de omgang met geld. Chinezen maken vaak gebruik van virtuele portemonnees, welke worden ondersteund door social media bedrijven. De populaire smartphone applicatie WeChat biedt zo een portemonnee. Hiermee kan je overal betalen: van taxi tot restaurants en winkels. Daarnaast kan je eenvoudig geld naar andere gebruikers van WeChat overmaken. Met een PayPal rekening of CreditCard kan je eenvoudig geld op je virtuele portemonnee zetten.

AliPay en WeChat wallet
Winkelier geeft aan dat klanten met zowel AliPay als de WeChat Wallet kunnen betalen.

Geld wisselen

Euro’s kan je ook inruilen voor Yuan bij een wisselkantoor, op bijvoorbeeld het vliegveld of in de stad. Vaak zijn deze wisselkoersen minder gunstig dan het gebruik van een pinautomaat. Ga altijd naar een officieel wisselkantoor en wissel geen geld op straat.

Onderhandelen in China

Wanneer er geen prijs staat aangegeven, is het normaal om in China te onderhandelen over de prijs. Zo kan je vaak aanzienlijk besparen door goed te onderhandelen met de winkelier. Houdt er echter rekening mee dat het niet mogelijk is wanneer er een prijs is aangegeven, zo voorkom je ongemakkelijke situaties.