Chengdu (成都) is de hoofdstad van de westerlijk gelegen provincie Sichuan. De stad bestaat uit negen delen en telt meer dan 4,5 miljoen inwoners. Chengdu kent een rijke geschiedenis en staat bekend om haar panda’s.

Geschiedenis van Chengdu

De stad ontstond rond 3 duizend voor Christus, wanneer de eerste nederzetting gesticht werd. In de 4e eeuw voor Christus verplaatste de toenmalig keizer Shu de hoofdstad van het rijk naar Chengdu. Hiermede werd ook de naam ChengDu ingeluid, Cheng (成) staat namelijk voor ‘wordt’ en Du (都) voor ‘hoofdstad’. Het keizerrijk van Shu werd echter veroverd door de Qin dynastie, wat resulteerde in de stichting van een nieuwe stad. Deze stad zou het begin zijn van het hedendaagse Chengdu.

Weetje: het eerste papiergeld dat ooit werd gebruikt komt uit Chengdu. Hier werd in het jaar 900 al gehandeld met papiergeld tijdens het bewind van de Song dynastie.

Chengdu kent hedendaags een rijke cultuur welke wordt getoond in de musea van de stad. Hier vind je ook overblijfselen van de oude stad. De volgende musea zijn de moeite waard om te bezoeken:

  • Sanxingdui Archeologisch museum
  • Wuhou Memorial tempel
  • Jinsha ruïnes

Panda’s

Chengdu staat internationaal bekend als het Panda epicentrum van de wereld. Hier ligt het grootste panda-fokcentrum van China, waar wordt geprobeerd om het uitsterven van de soort tegen te gaan. Voor toeristen is het mogelijk om dit centrum te bezoeken. Wanneer je naar Chengdu gaat is het een must om dit te zien.

Het reservaat met de naam Fengtongzhai Giant Panda Reserve ligt niet ver van de stad tussen de bamboebossen. Dit is de plek waar de laatste wilde panda’s leven. De parken langs de randen van de stad worden door zowel locals als toeristen veel bezocht.

Chinese opera in Chengdu

De Chinese opera is een stijl op zichzelf. De opera stijl die wordt beoefend in de Sichuan provincie bestaat uit het gebruik van gekleurde maskers. Als toerist is het leuk om een traditionele operavoorstelling bij te wonen. Er zijn verschillende plekken in het centrum waar dit mogelijk is.

Leshan Boeddha
De Leshan Boeddha is een imposant aangezicht.

Grote Leshan Boeddha

De Leshan boeddha is de meest imposante en grote boeddha van China. Daarnaast is het ook de grootste zittende boeddha van de wereld. De boeddha is maar liefst 71 meter hoog en 24 meter breed. De boeddha staat op de lijst van werelderfgoed en trekt jaarlijks veel bezoekers.

Het is mogelijk om een uitstap te maken van Chengdu naar de boeddha. Dit kan ook gecombineerd worden met een uitstap naar het pandareservaat.

Eten in de Sichuan provincie

Een van de meest bekende kookstijlen van China is de Sichuan keuken. De keuken is gekenmerkt door haar pittige en gevarieerde gerechten. Door de diversiteit en verschillende mogelijkheden is het eten in Chengdu iedere dag weer een verrassing. Een echte aanrader is de hot pot, welke in het midden van de tafel staat. Een goede plek om de traditionele keuken uit te proberen is Jinli Old Street, in het centrum van de stad. Hier vind je zowel restaurants als kraampjes met lokale snacks.

Eten in Chengdu
Eetgelegenheden in het centrum van Chengdu.

Vervoer in Chengdu

Chengdu was de eerste stad in het westen van China welke een metrosysteem kreeg. De metro is in 2010 ontwikkeld en daardoor high-tech te noemen. Het is een eenvoudige manier om door de stad te reizen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te fietsen of een taxi te pakken.

Hogesnelheidstrein

De stad vormt ook een knooppunt voor de Chinese hogesnelheidslijn. Men kan vanaf Chengdu rechtstreeks naar Shanghai, maar ook naar Guangzhou en Hong Kong.