Beijing (北京) is sinds 1403 de hoofdstad van China. Tijdens de Ming dynastie verplaatste de derde keizer de hoofdstad van Nanking naar Beijing. Hij was ook degene die de stad zijn huidige naam gaf. Beijing heeft meer dan 20 miljoen inwoners en ligt in het noorden van China. Beijing betekent dan ook letterlijk “Noorderlijke hoofdstad”. De stad is het centrum van bestuur, onderwijs en cultuur. Vanzelfsprekend is er een hoop te doen in en rondom Beijing. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden voor toeristen die de stad bezoeken.

In vergelijking met steden zoals Shanghai en Shenzhen is er in Beijing veel meer te doen. De stad kent namelijk een rijke geschiedenis en heeft veel oude gebouwen en tempels die bezichtigd kunnen worden.

De Verboden Stad

De Verboden Stad is een eeuwenoud complex van tempels en huizen, gebouwd voor de Chinese keizers. Eeuwenlang was dit het eigendom van het Chinese vorstendom. Inmiddels is het complex een toeristische trekpleister en is het een plek die je gezien moet hebben. De stad heeft prachtige tuinen en gebouwen. Het is onwaarschijnlijk groot en daarom lastig voor te stellen dat dit vroeger het eigendom was van één familie. De stad grenst direct aan het grote Plein van de Hemelse Vrede.

Verboden stad Beijing
Ingang van de verboden stad in Beijing.

Plein van de Hemelse Vrede

Bij een bezoek aan Beijing zijn dit plein en de Verboden Stad eenvoudig te combineren. Het plein bestaat uit diverse gebouwen van de Communistische Partij van China. Het is overduidelijk te zien aan de bouwstijl dat het gaat om overheidsgebouwen. Statisch en hoekig met veel beton. Echter is het een interessante plek om gezien te hebben. Wanneer je geduld hebt kan je ook het lichaam van Mao Zedong bekijken. Hij ligt hier opgeborgen in een van de gebouwen. De wachtrijen zijn vaak lang, waardoor veel toeristen besluiten af te haken.

De Chinese muur

Vanaf Beijing is het mogelijk om een dagtrip te maken naar de Chinese muur. De bijna 6.000 kilometer lange muur grenst ook vlakbij Beijing. Met speciale touroperators kan je een dagtrip boeken. Er zijn verschillende plekken die bezichtigd kunnen worden, ieder met zijn eigen opties. Zo is er bijvoorbeeld een deel dat goed geschikt is voor hiking, maar ook een deel puur om te bezichtigen en bekijken. In een dag kan je een goede impressie krijgen van de grootsheid van de muur. De meest bekende plek om de Chinese muur te bekijken is Mutianyu.

Zomer paleis nabij Beijing
Uitzicht op het Zomerpaleis net buiten Beijing.

Het Zomerpaleis

Het Zomerpaleis dat net buiten de stad. Eeuwenlang fungeerde het als buitenverblijf van de keizers, de huidige gebouwen dateren echter uit de tijd van Cixi. Zie was de keizerin-weduwe die in de 19e eeuw het hele complex liet uitbouwen. Het geld dat nodig was om het complex te bouwen was eigenlijk bedoeld voor het aansterken van de Chinese vloot. Dit resulteerde in de nederlaag die China onderging ten tijde van de eerste opiumoorlog.

Het Zomerpaleis kent mooie parken, tempels en paden. Deze bevinden zich allen langs de rand van het meer. Het is een leuk uitstapje om te doen wanneer je in Beijing bent. Reistijd van het centrum bedraagt gemiddeld 45 minuten tot een uur.

Tempel van de Hemel

Deze tempel staat bekend als de mooiste van Beijing, en misschien zelfs China. Het prachtige ronde kunstwerk is eeuwenoud en werd gebruikt als plek voor offers. In het park waar de tempel te vinden is, zijn een hoop andere tempels te bewonderen. Het park is het bezoeken waard, mede door de architectuur, de tuinen en de mooie tempels.

Vergeet niet goed te eten

De keuken van Beijing is vrij divers en bestaat uit heerlijke gerechten. Een bezoek aan Beijing is vanzelfsprekend niet compleet totdat je de Beijing eend hebt gegeten. Deze geroosterde eend wordt gereserveerd met Hoisin saus, komkommer, lente ui, Chinese augurk en kroepoek. Daarnaast zijn er nog tientallen andere gerechten die het proberen waard zijn, zoals de salade van eend en kwal. Via de handige applicatie SmartBeijing kan je kijken welke goede restaurants er in jouw buurt te vinden zijn.

De Hutongs van Beijing

Beijing kent een groot aantal Hutongs, letterlijk betekent dit steegjes. Het refereert naar een wijk met gebouwencomplexen rond een centraal pleintje, welke wordt omgeven door een muur. Hier wonen de oude bewoners van Beijing samen. Echter verdwijnen steeds meer van deze Hutongs door de stijgende grondprijzen en de komst van grote gebouwen en complexen. Tijdens een bezoek is het leuk om een Hutong te bekijken.

Wat te doen in Beijing?

Door de enorme omvang van de stad is het lastig om, naast de bezienswaardigheden, te bedenken wat de stad te bieden heeft. Onderstaande video toont het verhaal van een man die in Beijing is geboren, maar zijn stad niet meer kent zoals die was. Dit kenmerkt niet alleen deze stad, maar ook grote delen van China. Door de economische groei heeft de stad zich rap moeten ontwikkelen, met alle gevolgen van dien. Bij een bezoek aan de stad is dit een leuk feit om in je achterhoofd te houden. Je zal op die manier ook anders naar de stad kijken dan voorheen.

Vervoersmiddelen

Het openbaar vervoer in de stad is goed geregeld. Het metro netwerk is eenvoudig te begrijpen en bestaat uit een tiental lijnen. Wel raden we aan om gebruik te maken van een applicatie. Hier kan je de metro kaart bekijken en je reisdoel instellen. Vervolgens navigeer je eenvoudig naar je bestemming. Naast de metro kan je gebruik maken van de velen taxi’s. Het nadeel is echter wel dat het vaak druk is op de weg, waardoor files onvermijdelijk zijn. De fiets kan dan een goed alternatief bieden, al is het buiten het centrum lastiger om te fietsen. Het centrum heeft daarentegen een hoop fietspaden waar je gebruik van kunt maken.